16 May 2022
MertKocakaya
0 Yorum

Herkese merhaba. Bu başlığımızda SEO açısından en çok merak edilen konulardan birisi olan SEO başlık düzeni detaylarına değineceğiz. Bildiğiniz gibi SEO, arama motoru optimizasyonu dediğimiz, bir web sitesinin arama motorlarında (Google, Yandex, Bing vb.) üst sıralara çıkartılması için yapılan çalışmalardır. SEO Başlık düzenleri, genellikle iç SEO alanına girmektedir. SEO’nun ne olduğu hakkında bilgi almak için Seo Nedir? başlıklı içeriğimize, İç SEO’nun ne olduğunu öğrenmek içinse İç SEO Nedir? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz. Haydi başlayalım!

SEO Başlık Düzeni Neden Önemli?

İç SEO çalışmalarının en önemli kriterlerinden birisi olan başlık düzenli, Google başta olmak üzere hemen her arama motoru için oldukça önemli ve arama ranklarına etki eden kriterlerden birisidir. Arama motorları, bizler her ne kadar rutin bir araç edasıyla onları kullanıyor olsak da, onlar da bir şirket ve ayakta kalmaları için para kazanmaları gerekiyor. Haliyle bir arama motoruna para kazandıracak temel faktör, arama yapan ve reklamlarını görüntüleyen kullanıcı sayısıdır. Yani bizler. Bizler hangi arama motorunu tercih ediyorsak o arama motoru daha fazla reklam alacak ve daha fazla gelir elde edecek. Örneğin Google, gelirlerinin %97’sini Adwords reklamcılığı üzerinden kazanmaktadır. Haliyle biz kullanıcıların, bir arama motorunu daha fazla tercih etmemizi sağlayacak başlıca faktör ise, aradığımız bilgi ve içeriği bize en uygun ve en zengin olanını sunmasıdır.

Bizler herhangi bir arama motorunda “elma” araması yaptığımızda eğer karşımıza “armut” içeriği çıkıyorsa, bir daha o arama motorunu tercih etmeyiz. Arama motorları da bu durumu gayet iyi bildikleri için, arama yapan biz kullanıcılara, aradığımız anahtar kelimeye en uygun, en zengin ve en kaliteli içeriği sunmak için algoritmalarını her yıl güncellemektedir. Peki içeriğin başlık düzeni bu algoritmanın neresinde yer alıyor diye soracak olursak; içerik başlıkları, tıpkı bir akademik makale gibi kullanıcıya, o içerikte aradığı bilgiyi daha net ve navige edici şekilde sunan belirteçlerdir.

Örneğin bizler, suyun kaynama derecesi hakkında bir arama yaptığımızı varsayalım karşımıza da 1000 kelimelik aşağıdaki görsellerde olduğu gibi içerikler çıktı: Sizce hangisi daha çekici? Elbette ikinci görsel değil mi? Çünkü biz suyun kaynama derecesi hakkında bir bilgi almak istediğimizde 1000 kelimelik bir makale içerisinde başlıksız ve yönlendirmesiz bütün makaleyi baştan sona okumak istemeyiz. Bu yüzden bir makalede, spesifik olarak bizim aradığımız içerik neredeyse oranın başlık ve parafını okuruz.

Başlık Sıralaması Nasıl Olmalı? H1, H2, H3, H4, H5 Düzenleri

Bir içerik yazarken, yazdığınız içerik ister bir makale olsun ister deneme tadında bir blog yazısı, mutlaka o içerikteki düzen ve sistematiği akademik bir makale yazıyormuş edasıyla hazırlamanız gerekli. Bu minvalde başlıklara kısaca açıklık getirecek olursak:

H1: Sayfanın ana başlığıdır, o sayfanın ne hakkında belli eden keyword kullanılır, SEO açısından URL ile aynı olması tercih edilir.

H2: Yazı içerisindeki ana başlıklardır. Yazıda yer alan paragrafların ne hakkında olduğunu yansıtan içerik titleları olarak geçer.

H3: Bir paragrafın içinde yer alan alt başlıktır.

H4 & H5: Genellikle bir paragraf ve alt başlığın içinde iki farklı durum/başlığı kıyaslamada kullanılan en alt başlıklardır.

İçeriğimizdeki başlık düzeninde her daim hiyerarşik yapıyı korumak zorundayız. Bir örnek vermek gerekirse diyelim ki biz renkler hakkında bir içerik hazırlıyoruz. Gelin SEO başlık düzenimizin nasıl olması gerektiğine birlikte bakalım:

                                
                                    <h1>Renklerin Yapısı</h1>
<url>renklerin-yapisi</url>
<h2>Renkler Nedir?</h2>
<h2>Renkler Nasıl Oluşur?</h2>
<h3>Turuncunun Oluşumu</h3>
<h3>Pembenin Oluşumu</h3>
<h4>Kırmızı ve Beyazın Uyumuyla Oluşan Pembe</h4>
<h5>Pembeyi Oluşturan Kırmızının Tonları</h5>
<h5>Pembeyi Oluşturan Beyazın Tonları</h5>
                                
                            

Çıktı:

seo uyumlu başlık

Gördüğünüz gibi ana başlığım renklerin yapısıyken alt başlıklarım ve onların içerisindeki başlıklarımı oluşturdum. Şimdi bir kullanıcı, arama motorunu kullanarak Pembe Oluşturmak İçin Kırmızı Tonları anahtar kelimesiyle bir arama yaptığı zaman, arama motoru botları şunu çok iyi bilecek ki sizin sayfanızda kullanıcının aradığı anahtar kelime grubuna dahil renkler, renk tipleri, renk oluşumları ve spesifik olarak kullanıcının aradığı pembeyi oluşturan kırmızı tonlarında alta başlıklar yer alıyor. Yani kullanıcı için zengin ve doyurucu bir içerik sunmuşsunuz demektir. Haliyle arama motoru için üst sırada gösterilmeye layıksınız demektir.

SEO Başlık düzeni hakkında sormak istediğiniz her şeyi bu başlık altından tarafıma iletebilirsiniz. Bol SEO’lu günler dilerim!