16 May 2022
MertKocakaya
0 Yorum

Herkese merhabalar. Bu başlıkta birlikte, xampp’ın ne olduğu ve nasıl kurulduğuna dair detayları öğreneceğiz. Özellikle developer Dünya’sına yeni adım atmış back-end veya front-end geliştiriciler için, harika bir sanal sunucu programından bahsedeceğim. Hemen başlayalım!

XAMPP Nedir? Ne Amaçla Kullanılır?

Günümüzde developerların en fazla maruz kaldığı problem ne yazık ki sunucu ve hosting problemleri. Özellikle freelance çalışan geliştirici arkadaşlar, yeni bir iş aldıklarında, bu iş ister web tasarım ister bir plugin veya script kodlaması olsun, hazırlayacakları veriyi canlı olarak görmek ve düzenlemelerini buna göre yapmak ister. Elbette kullandığımız kod editörleri (PHPStrom, VScode vb.) bazı pluginlerle canlı ön izleme özellikleri sağlıyor ancak düşük ekran kartlı ve işlemcili bilgisayarlarda review işlemi oldukça zorlayıcı olabiliyor. İşte bu gibi problemlerin önüne geçmek için bir çok geliştiricinin kullandığı sanal bir sunucu ağı olan xampp’dan bahsetmek istiyorum. XAMPP, bilgisayarımıza kurulan ve tıpkı bir sunucu/hosting gibi bizlere Apache, MySQL, Filezilla, Mercury, Tomcat özellikleri sunan harika bir program! Hani bir deyiş vardır “Lokalde çalışmak” işte bu söz tam da buradan geliyor. Çünkü XAMPP sizlere yeni bir “localhost” ağı kuruyor ve burada tıpkı online bir networkte çalışır gibi çalışabiliyorsunuz.

XAMPP Nasıl Kurulur?

Gelelim XAMPP kurulumuna. Öncelikle XAMMP’ın ücretsiz bir servis olduğunu hatırlatmak isterim. Herhangi bir yerden ücret ödemeden doğrudan kendi web sitesi olan XAMPP Installer‘dan indirebilirsiniz. Web sitesine girdiğiniz zaman bilgisayarınızın işletim sistemine göre (Windows/OS X/Linux) setup seçimi yaparak kurulum dosyasını bilgisayarımıza indiriyoruz. Ayrıca indirme işlemini yaparken dilediğiniz PHP sürümünü de tercih edebilirsiniz. Kurulum dosyasını açtığımız zaman doğrudan bize XAMPP’ı nereye kurmak istediğimiz soruyor. Dilediğiniz kısmı tercih edebilirsiniz. (Tavsiyem Windows kullanıcılarının doğrudan C:/’yi seçmeleridir, erişim ve izin sıkıntıları yaşamamak için) Kurulum tamamlandıktan sonra sizleri yandaki ekran karşılayacak.

Bu kısımdan Apache ve MySQL’i aktif ederek başlangıç seviyede geliştirme işlerinizi başlayabilirsiniz. Kurulum sonrasında XAMPP, kurulum için seçtiğiniz klasörde kendi dosyalarını oluşturur. Bu klasöre girdiğiniz zaman karşınızda yer alan “htdocs” klasörü, web site kurulumlarında dizin dosyalarımızı ekleyeceğimiz klasördür. Hemen bir örnekle açıklayalım. Diyelim ki ben xampp > htdocs klasörümün içerisine “deneme-sitem” adında bir klasör oluşturdum.

Burada oluşturduğum deneme-sitem benim içerisine ister WordPress ister Opencart istersem sadece HTML, JS ve PHP kullanarak yapacağım işlerim için dosyalarımı atacağım klasör olacak. Şimdi deneme amaçlı bir tane “index.php” dosyası oluşturalım. deneme-sitem klasörünün içinde yeni bir index.php dosyası oluşturuyorum ve ardından aşağıdaki kodları ekliyorum:

                                
                                    echo 'Deneme Sitem!';
                                
                            

Burada echo ile “Deneme Sitem” çıktısını ekrana yazdıracağım. Bunu yaparak bir bakıma index.php dosyamın çalışıp çalışmadığını kontrol edeceğim. Şimdi ise kontrolü sağlamak için kullandığım web tarayıcımda (Chrome, Firefox, Opera vs.) adres satırına “http://localhost/deneme-sitem/” yazıyorum ve kontrol ediyorum bakalım index.php dosyam başarılı bir şekilde çalışıyor mu?

Harika! Deneme sitemi başarıyla oluşturdum! Artık bu klasörün içerisinde dilediğim her düzenlemeyi ve geliştirmeyi yapabilirim. Elbette işimiz bitti mi? Hayır! Sıra geldi bir de veritabanı işlemlerimizi. Nitekim WordPress gibi hazır sistemleri eğer XAMPP’a kurup burada geliştirmeleri yapmak istiyorsanız bir veritabanına ihtiyacınız olacak. Bunun için adres satırına “http://localhost/phpmyadmin” yazarak phpMyAdmin veritabanı yönetim panelimizi açıyoruz. Bu panel alışkın olduğumuz phpMyAdmin sisteminden farklı değildir. Bu kısımda ister hazır veritabanınızı içe aktarabilir isterse “Yeni” sekmesinden yeni bir veritabanı oluşturabilirsiniz.

XAMPP Veritabanı Kullanıcı Bilgileri

XAMPP’ı kurduk, veritabanımızı oluşturduk sıra geldi kullanıcımızı tanımaya. Bu noktada genellikle erişim sorunları yaşanmaktadır. Örneğin yeni bir WordPress site tasarımı yaparken, daha kurulum aşamasındayken bize veritabanı ismi, kullanıcı ismi ve parola sormaktadır. Ancak biz, XAMPP’da bir veritabanı kullanıcısı ve parolası oluşturmadık ki? İşte bu noktada hızlı ve pratik erişim için, XAMPP’ın standart veritabani kullanıcı adı ve şifresini aşağıya bırakıyorum.

                                
                                    host: "localhost"
veritabanı adı: "veritabanınız"
veritabanı kullanıcısı: "root"
veritabanı parolası: ""
                                
                            

Yukarıda eklediğim bilgi sizi yanıltmasın :) XAMMP’da veritabanı kullanıcısı root için bir parola yoktur. Yani herhangi bir hazır sistem de kuruyorsanız veya sıfırdan bir tasarım/geliştirme de yapıyorsanız veritabanı kullanıcı parolasını boş bırakmanız, erişim sağlamanız için yeterlidir. Hepsi bu kadar! XAMPP Sanal sunucumuzu kurduk ve veritabanımızı bağladık! Artık dilediğimiz geliştirmeleri rahatlıkla yapabiliriz! Aklınıza takılan her soruyu bu başlık altında sormaktan çekinmeyin! İyi çalışmalar dilerim!